Hoe voorkom je een opgeblazen buik?

hoe voorkom je een opgeblazen buik?

Een opgezette buik na het eten van je maaltijd. We hebben er allemaal wel eens last van. Het zorgt voor een pijnlijk en drukkend gevoel, je kleding zit niet meer lekker en het maakt het lastiger om diep door te ademen naar je buik. Het kan leiden tot gevoelens van stress en onzekerheid. Niet prettig dus. 

Een opgeblazen buik ontstaat door een teveel aan lucht of door gasophoping in je maag en darmen. Naast het ongemak is het dus ook een signaal dat er iets niet helemaal goed gaat met je spijsvertering. Dit kan heel wat oorzaken hebben, maar gelukkig hebben wij een aantal algemene én makkelijk toepasbare tips voor je die jou zullen helpen om dit te voorkomen.

Bereid je groenten in plaats van deze rauw te eten. 
Rauwe groenten zijn voor het lichaam lastiger te verteren doordat ze cellulose bevatten. Dit is een harde type vezel die het slijmvlies van gevoelige darmen kan beschadigen. Wanneer jij je groenten bereid (dus stomen, grillen etc.) wordt de celwand opengebroken wat helpt bij de vertering. 

Eet dus wat vaker bereide groenten of zorg voor je dagelijkse portie groenten door een verse groentesoep te maken.

Beperk het drinken tijdens je maaltijden. 
Deze tip zorgt wellicht voor wat verwarring, want het drinken van veel water is toch juist goed voor onze (darm)gezondheid?! Dat klopt inderdaad. Voor o.a. je darmgezondheid is het belangrijk om voldoende water te drinken, maar bij voorkeur niet tijdens je maaltijd. Tijdens het eten wordt de productie van maagsap gestimuleerd. Deze helpt bij de fase van vertering in je maag. Wanneer jij veel drinkt tijdens je maaltijd wordt je maagsap verdund, waardoor het minder goed zijn werk kan doen. 

Stop met het drinken van koolzuur.
Wellicht is deze tip vrij voor de hand liggend, maar toch wordt het effect van koolzuur vaak onderschat. De gasbelletjes in koolzuur nemen namelijk lucht mee je buik in. Wanneer je veel last hebt van een opgeblazen buik laat je de koolzuurhoudende drankjes dus liever staan. 

Stop met het kauwen van kauwgom.
Bij het kauwen van kauwgom slik je extra lucht in, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel. Daarnaast geef je jouw lichaam een signaal dat er voeding aankomt. Er worden spijsverteringsenzymen en maagzuur geproduceerd, zonder dat er eten aankomt. Ook dit kan weer zorgen voor een opgeblazen buik.

Eet zonder afleidingen en kauw goed.
De laatste, en misschien wel meest belangrijke tip. De eerste fase van vertering begint namelijk al in je mond. Wanneer jij niet goed op je eten kauwt en volledige brokken doorslikt, wordt het voor je verteringsstelsel ontzettend lastig om dit goed te kunnen verteren. Dit kan o.a. zorgen voor gasvorming. 
Wanneer jij je maaltijden nuttigt met veel afleidingen, neemt dit je aandacht weg van je eten. Je eet automatisch sneller en kauwt minder goed. Zorg er voortaan dus voor dat jij zonder afleidingen de tijd neemt om je maaltijden te nuttigen. Jouw buik zal je dankbaar zijn!

Blijf Actief
Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om je spijsvertering te stimuleren. Een actieve levensstijl bevordert een gezonde doorbloeding en verbetert de darmbewegingen, wat kan helpen bij het voorkomen van een opgeblazen gevoel.

Let op Voedselintoleranties.
Sommige mensen ervaren een opgeblazen gevoel als gevolg van voedselintoleranties. Houd een voedingsdagboek bij en let op patronen die kunnen wijzen op specifieke voedingsmiddelen die problemen veroorzaken. Raadpleeg een orthomoleculair therapeut als je vermoedt dat je een voedselintolerantie hebt.

Over de laatste 2 zullen we in een andere blog apart en uitgebreider over uitweiden omdat deze iets complexer zijn.

Wij weten als geen ander dat het best een zoektocht kan zijn om de oorzaak van je opgeblazen buik te vinden. Deze tips zullen jou al een heel eind op weg helpen. 

Je vindt dit misschien ook leuk